printlogo


دولت چهاردهم به رانت ارزی پایان می‌دهد؟

مدیرعامل سبدگردان هیوا گفت: سود ناشی از قیمت دلار آزاد و نیما از جیب سهامداران برداشته می‌شود که بیانگر رانت عظیمی ‌است که در دولت سیزدهم در حال توزیع بود که امیدواریم این روند به زودی در دولت چهاردهم اصلاح و پایان داده شود.
مهدی دلبری در گفت‌وگو با صدای بورس در رابطه با اختلاف قیمت دلار نیما و آزاد گفت: روند دلار آزاد و نیما به نحوی تغییر کرده که به نظر می‌رسد شرایط را برای برخی از صنایع بورسی بهتر کرده است. همچنین دلار آزاد از ابتدای سال از ۶۰ هزار و ۵۰۰ تومان به ۵۸ هزار و ۱۰۸ تومان رسیده و ۴ درصد کاهش نشان می‌دهد و از طرفی دلار نیما از ۴۰ هزار و ۵۵۰ تومان به ۴۳ هزار و ۵۰۰ تومان به رشد ٨ درصدی رسیده است.
مدیرعامل سبدگردان هیوا به اختلاف دلار نیما و آزاد در سال‌های گذشته اشاره کرد و افزود: به لحاظ اختلاف نرخی که بین دلار آزاد و نیما وجود داشته است، ساختار آن‌ها از ابتدای سال ٩٧ شروع به کار کرد و در ابتدای شکل‌گیری دلار نیما فاصله معناداری بین این دو نرخ وجود نداشت. مهم‌ترین تفاوتی که در آن شاهد بودیم، از سال ٩٨ به بعد بود که اختلاف نرخ در سال ٩٧ به ٢٩ درصد، در سال ٩٨ به ١۴ درصد و در سال ٩٩ نیز به ١٠ درصد رسید که بعد از آن شاهد تشدید روند این دو نرخ بوده‌ایم.
دلبری ادامه داد: اختلاف دلار آزاد و نیما در سال ١۴٠٠ به ١۴ درصد، در سال ١۴٠١ به ٢٨.۵ درصد، در سال ١۴٠٢ به ٣۵ درصد و نهایتا در سال جاری ۴۶ درصد میانگین اختلاف بین نرخ دلار آزاد و نیما وجود دارد که عدد قابل توجهی است و کسانی که دسترسی به دلار نیما دارند، می‌توانند ۴۶ درصد بازده راحت و رایگانی را کسب کنند. همچنین این روند طی سه ماه گذشته تغییر کرده، به این صورت که در فروردین این اختلاف به ۵٨ درصد، در اردیبهشت به ۴٨ درصد و در خرداد و تیر به ٣٩ درصد کاهش پیدا کرد که تقریبا به میانگین سال ١۴٠٢ نزدیک شده‌ایم که اتفاق مناسبی است.
مدیرعامل سبدگردان هیوا در رابطه با تاثیر دلار نیمایی بر صنایع گفت:‌ بررسی‌ها نشان می‌دهد فاصله دلار آزاد و نیما حدود ۴٠٠ همت می‌تواند اثر افزایش سود بر صنایع صادرات‌محور داشته باشد. به طور مشخص حدود ٧٠ درصد تفاوت آن در صنعت فلزات، پتروشیمی ‌و پالایشگاهی خواهد بود که این عدد تاثیرگذاری است.