printlogo


در گردهمایی مدیران سازمان ایمیدرو عنوان شد
افزایش صادرات زنجیره معدن در راه است

گردهمایی مدیران سازمان ایمیدرو با بررسی عملکرد و چالش‌های بخش معدن و صنایع معدنی برگزار شد. در این مراسم محمد رضا موثقی‌‌نیا، رئیس هیات عامل ایمیدرو، سمیه خلوصی، معاون برنامه‌ریزی و توانمندسازی ایمیدرو، حسام مقدمعلی، معاون طرح‌های توسعه معدن و صنایع معدنی ساسان شاه ویسی، کارشناس اقتصاد بین الملل حضور داشتند.
محمد رضا موثقی نیا، رئیس هیات عامل ایمیدرو در گردهمایی مدیران این سازمان تصریح کرد: اهداف رشد این حوزه را باید بیش از ارقام و عملکرد فعلی در نظر بگیریم.
وی ادامه داد: در دولت سیزدهم و وزارت صمت باید در ادامه شعار رونق تولید؛ سیاست تولید صادرات محور و دانش پایه را پیگیری کنیم.
موثقی نیا با تاکید بر طراحی مدلی برای ممانعت از کاهش تولید در شرایط کمبود انرژی، گفت: با پیش‌بینی کمبود گاز در زمستان و برق در تابستان آتی، از هم اکنون باید این مهم مد نظر قرار گیرد که نه تنها تولید کاهش نیابد که شاهد افزایش آن باشیم.
معاون وزیر صمت افزود: این مهم با کمک شرکت‌های معدن و صنایع معدنی به برنامه تبدیل شود. وی همچنین با اشاره به اهداف برنامه هفتم توسعه گفت: در برنامه پنج‌ساله هفتم محورهایی از جمله اکتشاف باید بیش از پیش مد نظر قرار گیرد. این امر در برنامه‌های سالانه شرکت‌ها هم به طور دقیق دیده شود.
موثقی نیا تاکید کرد: از سوی دیگر توسعه صنایع پائین دستی باید از اولویت بالایی در سال‌های پیش رو برخوردار باشد.
وی درباره جایگاه کلان معدن در اقتصاد گفت: وظیفه و‌ هنر ما این است که از ثروت خدادادی در جهت ثروت‌زایی برای نسل‌های آینده استفاده کنیم. به گفته وی، مناطق ویژه و مراکز تحقیقاتی فرصتی برای رشد حوزه معدن و صنایع معدنی است.

 برنامه ایمیدرو برای افزایش صادرات 
سمیه خلوصی، معاون برنامه‌ریزی و توانمندسازی ایمیدرو گفت: با اجرای برنامه ۵ ساله توسعه‌ای ایمیدرو، صادرات زنجیره بخش معدن و صنایع معدنی، ۶ میلیارد افزایش می‌یابد.
وی اظهارکرد: ایمیدرو درراستای برنامه هفتم توسعه، راهبردهای مختلفی را در قالب ۲ برنامه شامل برنامه ۱۰۰ هفته‌ای و برنامه توسعه‌ای ۵ ساله، تدوین و عملیاتی کرده است. وی ادامه داد: ایمیدرو و شرکت‌های تابعه با هم افزایی و هم راستایی در این مسیر، اهداف را محقق خواهند کرد.
معاون برنامه‌ریزی و توانمندسازی ایمیدرو با اشاره به راهبردهای ایمیدرو در برنامه هفتم توسعه اظهار داشت: تمرکز بر توسعه محصولات با ارزش افزوده بالاتر، تمرکز بر سرمایه‌گذاری در اکتشاف حلقه‌های مفقوده در زنجیره تامین و سرمایه‌گذاری در خارج از کشور با هدف تامین مواداولیه و توسعه بازار محصولات، از جمله این راهبردهاست.
وی افزود: تمرکز بر توسعه فناوری، نوآوری و بومی‌سازی در راستای توسعه پایدار، تمرکز بر سایر عناصر حیاتی و راهبردی، تمرکز بر افزایش صرفه مقیاس با استفاده از ادغام‌های افقی و عمودی در شرکت‌های موجود در زنجیره و غیره، از دیگر راهبردهاست.
خلوصی با بیان اینکه برنامه هفتم توسعه، توجه خاصی به ایجاد ارزش افزوده در بخش معدن دارد، ابراز داشت: با فرض تحقق ۵۰ درصد اهداف برنامه مذکور، ۵۷ میلیارد دلار ارزش فروش زنجیره را خواهیم داشت. وی ادامه داد: در این برنامه، توجه ویژه‌ای به توسعه نوآوری و فناوری شده است که در برنامه‌های قبلی، چنین امری دیده نمی‌شود.

 وجود ۸۱ نوع ماده معدنی در ایران
معاون برنامه‌ریزی و توسعه توانمندسازی ایمیدرو با اشاره به اینکه ایران از نظر حجم و تنوع مواد معدنی از جمله کشورهای پرپتانسیل دار در حوزه معدن است، گفت: ایران از ۱۱۲ ماده معدنی موجود جهانی، ۸۱ نوع ماده را داراست. وی ادامه داد: در حوزه مس، رتبه پنجم جهانی، در سنگ آهن رتبه نهم و نیز در روی رتبه ششم هستیم.
وی افزود: در سال گذشته، با تولید ۱۰۵ میلیون تن سنگ آهن، ۵۴ میلیون تن کنسانتره، ۵۳ میلیون تن گندله، ۳۲ میلیون تن آهن اسفنجی، ۳۰ میلیون تن شمش فولاد و ۳۲ میلیون تن محصولات فولادی تولید شد.
 لزوم اجرای آیین نامه مانع زدایی صنعت برق 
حسام مقدمعلی، معاون طرح‌های توسعه معدن و صنایع معدنی گفت: برای جهش در توسعه؛ نیازمند ایجاد بنگاه‌های بزرگ صنعتی نوآور هستیم.
وی اظهارکرد: با ایجاد و حمایت از بنگاه‌های بزرگ؛ شاهد مزیت‌های اقتصادی، افزایش بهره‌وری، اشتغالزایی پایدار و... خواهیم بود.
وی گفت: لزوم تدوین برنامه‌هایی در جهت تقویت و توسعه بیشتر فعالیت‌های معدنی با حضور حداکثر عناصر فعال در حوزه‌های مرتبط معدن و صنایع معدنی؛ باید به عنوان یک راهبرد در توسعه مورد توجه قرار بگیرد. مقدمعلی افزود: تحقق این مهم مستلزم این است که در حوزه معدن و صنایع معدنی به دنبال سیاست‌های مشارکتی باشیم.

 عوامل موثر در افزایش تاب‎‌آوری بخش معدن
وی در تشریح عوامل موثر در افزایش تاب آوری در حال و آینده این حوزه گفت: حمایت بنگاه‌های بزرگ از سوی دولت، اجرای سیاست‌های مشارکتی و هم افزا، بومی‌سازی متمرکز، مشارکت  در زیرساخت‌ها، پویایی آموزش و... در این راستا مورد اهمیت است.
معاون طرح‌های توسعه معدن و صنایع معدنی ایمیدرو در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به چالش‌ها و تهدیدهای حوزه معدن و صنایع معدنی، عنوان کرد: تغییرات مدیریتی، محدودیت‌های مقررات بین‌المللی، برخی دستورالعمل‌های حوزه معدن و بحران انرژی از مشکلات این بخش است. وی افزود: در این زمینه آیین نامه مانع‌زدایی صنعت برق بخشی از مشکلات را حل کرده است که باید به دنبال الزام اجرای آن باشیم.

 زنجیره نوین معدن نیازمند ظرفیت شرکت‌های کوچک
ساسان شاه ویسی، کارشناس اقتصاد بین‌الملل گفت: ضرورت دارد در زنجیره نوین حوزه معدن و در مسیر انقلاب معدنی؛ بنگاه‌های کوچک و متوسط(smeها) را وارد کرده و ظرفیت سازی کنیم.
وی افزود: بلوک بندی بازارسازهای اقتصادی بعد از جنگ اوکراین دامنه بزرگ تری پیدا کرده است.
وی گفت: مهم ترین چالش در بازارها شکاف ایدئولوژیک است.امروز جریان این شکاف یک برخواست بزرگ دارد که اگر بازارسازهای آن را نپذیریم باید از آن خارج شویم.
این کارشناس اقتصاد بین‎‌الملل افزود: بازارسازهای نیولیبرال حالت دفاعی گرفته اند وجریان اقتصاد سیاسی بین‌المللی همچون گذشته نیست. اگر در زنجیره بلوک تعریف نشویم؛ دچار چالش می‌شویم.
شاه ویسی با بیان اینکه ضرورت دارد سند پدافند غیرعامل نسبت به زنجیره تولیدات داشته باشید، عنوان کرد: برای تصرف بازارها باید یک نظامات جدید تعریف شود. شناخت ما از محیط بین‌الملل باید افزایش یابد و بدیهی است نحوه شناخت ما از زنجیره تجارت جهانی اهمیت دارد.
وی افزود: امروز جریان بازار مخاطرات آنی را با خودش تعریف می‌کند. اگر بدون پیش بینی وارد بازار شویم؛ زنجیره دچار مشکل می‌شود. شاه ویسی گفت: در این راستا باید سیاست‌گذاری اصولی در بالادست سازمان با همکاری مشارکت شرکت‌ها تعیین شود.