اعضای نظام مهندسی بالاخره بیمه میشوند
بیمه مهندسان در مجلس تصویب شد
نمایندگان مجلس، سازمان نظام مهندسی ساختمان استانها را موظف کردند تا حسب درخواست اعضای حقیقی دارای پروانه صلاحیت حرفهای و فاقد هر گونه بیمه را به سازمان تامین اجتماعی معرفی نمایند.
نمایندگان در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزئیات لایحه برنامه هفتم توسعه، با ماده الحاقی ۱۲ این لایحه با ۱۴۹ رأی موافق، ۸ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۱۹۱ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.
براساس این بند الحاقی؛ با هدف تحکیم نهاد خانواده و ایجاد زمینههای مساعد برای احیای حقوق مادی و معنوی زنان با محوریت نهادینهسازی الگوی زن مسلمان (الگوی سوم) دولت نسبت به بازآرایی و ارتقای ساختار و تشکیلات حوزه زنان و خانواده مشتمل بر ساختار معاونت امور زنان و خانواده رئیس جمهور و ساختار مشاوره امور زنان و خانواده، دستگاههای اجرایی جهت بهبود و تقویت راهبری اجرای سیاستها و قوانین حوزه زنان و خانواده، نظارت بر دستگاهها و قوانین حوزه زنان و خانواده، ایجاد انسجام بین معاونت امور زنان و خانواده رئیس جمهور و مشاوران امور زنان و خانواده دستگاههای اجرایی اقدام قانونی به عمل آورد.
همچنین نمایندگان در ادامه با ماده الحاقی ۱۳ این لایحه با ۱۲۱ رأی موافق، ۴۳ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۱۹۱ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.
بر اساس این بند الحاقی؛ سازمان نظام مهندسی ساختمان استانها موظفند حسب درخواست اعضای حقیقی دارای پروانه صلاحیت حرفهای و فاقد هرگونه بیمه را به سازمان تامین اجتماعی معرفی نمایند.
وزارت راه و شهرسازی موظف است به منظور حمایت هدفمند در تعیین سهم دولت از حق بیمه تامین اجتماعی به گونهای اقدام نماید که حداقل ۲۰ درصد از حق بیمه مذکور با مأخذ حداقل حقوق و دستمزد اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را شامل شود و ۷ درصد از حق بیمه مذکور توسط متقاضی پرداخت میگردد. منابع تامین سهم دولت از محل افزایش تعرفههای موضوع ماده ۳۹ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب ۲ اسفند ۱۳۷۴ تامین میشود.
آییننامه اجرای این بند با تعیین سهم دولت از حق بیمه یادشده با پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی به تصویب هیئت وزیران میرسد.
بیمه مهندسان اثرگذار در ارتقای کیفیت خدمات
به گزارش «خانمان» بیمه تامین اجتماعی مهندسان، یکی از دغدغههای مهم اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان و اثرگذار در ارتقای کیفیت خدمات تخصصی مهندسی ساختمان است. طی سالهای طولانی یکی از مشکلات مهندسان، مربوط به بیمه بوده و سازمان نظام مهندسی ساختمان در تلاش بوده که بیمه مهندسان ساختمانی را تصویب نماید. حالا به نظر میرسد که تلاشهای سازمان نتیجه بخش بوده و بالاخره بیمه مهندسان پس از 28 سال شکل اجرایی به خود میگیرد.
بر اساس این گزارش، نیمه دوم آبان ماه بود که رئیس سازمان نظام مهندسی کشور اعلام کرد: بیمه مهندسان در کمیسیون تلفیق تصویب شده و این موضوع بر اساس ماده ۳۹ قانون نظام مهندسی ساختمان بوده است.
حمزه شکیب یادآوری کرد که در این ماده قانونی چنین آمده که «ذیحسابان و مسئولان امور مالی موظف هستند که برای پرداخت حقالزحمه مشاوران و پیمانکاران طرحهای عمرانی کشور، معادل ۲ در ۱۰۰۰ از دریافتی آنها را کسر کرده و شهرداری نیز معادل ۱ در ۱۰۰۰ از هزینههای ساخت واحد مسکونی با مساحت بیش از الگوی مصرف مسکن و واحدهای غیرانتفاعی را از سازندگان وصول کرده و به حساب درآمد عمومی کشور واریز نماید. به گفته رئیس شورای مرکزی نظام مهندسی ساختمان، یکی از اموری که از محل واریز این وجوه، ساماندهی ود، بحث بیمه تامین اجتماعی مهندسان است. قرار شده که از محل واریز این وجوه، ۲۰ درصد سهم بیمه مهندسان را دولت پرداخت کند و سهم خود مهندسان نیز ۷ درصد است.
وی ادامه داد: بر اساس گزارشها و آمارهای موجود، بیش از ۲.۴ میلیون مهندس به همراه خانوادههایشان در کشور زندگی میکنند که تحت پوشش بیمه نیستند. این موضوع اصلا در شأن حاکمیت نیست که بخش عظیمی از جمعیت مهندسان کشور، بیمه نداشته باشند.
این مقام مسئول همچنین به نیروهای جوان و تازهکاری اشاره کرد که به تازگی وارد حرفه مهندسی ساختمان شدهاند و گفت: دولت هم به دنبال ورود آنها به بازار کار است. با ابلاغ آییننامه جدید بیمه مهندسان، حدود ۸۰ هزار مهندس جوان تحت پوشش بیمه قرار خواهند گرفت.
مهندسان دیگر دغدغه بیمه را ندارند
بر اساس این گزارش، هرچند موضوعات مربوط به بیمه مهندسان، از مدتها پیش مطرح شده اما فرصت تحقق آن، مهیا نشده بود. برخی از کارمندان دولت در سازمان نظام مهندسی حضور دارند که این دسته از اعضای صنف، مشکل بیمه ندارند. اما مهندسانی که در شرکتهای خصوصی وابسته به سازمان نظام مهندسی ساختمان مشغول هستند، عموما بیمه نشدهاند و باید هر چه سریعتر سازوکاری برای رسیدگی به این موضوع اندیشیده شود.
خوشبختانه دولت سیزدهم پیگیری خوبی در این راستا انجام داد و ارتباط نزدیکی با کمیسیون عمران مجلس برقرار کرد و حتی جلسههای مختلفی با رئیس مجلس برگزار نمود و به این ترتیب، موفق به تصویب بیمه مهندسان شد. موضوعی که خوشبختانه در حال اجرایی شدن است.
موضوع بیمه تامین اجتماعی مهندسان، برای اعضای این صنف اهمیت زیادی دارد. هرچند با توجه به وضعیت اشتغال و خطراتی که این اقشار را تهدید میکند، باید زودتر از این، موضوع بیمه مهندسان پیگیری میشد، اما به نظر میرسد که با تصویب در مجلس این موضوع نیز به زودی حل و فصل خواهد شد.
با توجه به صحبتهایی که از سوی رئیس سازمان نظام مهندسی به گوش میرسد، مهندسان جوان میتوانند امیدوار باشند که به زودی دیگر درگیر مشکلات مربوط به بیمه نباشند و میتوانند مانند تمام کارمندان بخش عمومی از مزیتهای مربوط به بیمه تامین اجتماعی و بازنشستگی بهرهمند شوند.