printlogo


«خانمان» تبعات تاخیر در ابلاغ وام مسکن روستایی را بررسی می‌کند:
خودمختاری نظام بانکی ادامه دارد

مسکن روستایی به دلیل ارتباط بیشتر با فعالیت‌های اقتصادی و محیط طبیعی، ویژگی‌هایی دارد که آن را از مسکن شهری متمایز می‌کند و از این رو، مسکن در مناطق روستایی، یکی از عناصر مهم در فضای روستاها و نمادی از چگونگی تعامل و ارتباط انسان با محیط طبیعی پیرامون خویش است.
بافت کالبدی در روستاها بستر فعالیت‌های مختلفی به شمار می‌رود که در زندگی روستایی نقش مهمی دارند و بسیاری از کارکردهای روستایی وابسته به این عناصر است. به صورتی که هرگونه تغییر در ویژگی‌های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در بافت کالبدی روستاها منعکس می‌شود. 
به گزارش «خانمان» مساکن روستایی، همان‌گونه که سرپناهی برای انسان‌های مقاوم ساکن در روستاها است، اما می‌تواند بسیار شکننده باشد و این ابعاد در هنگام مکان‌گزینی، ساخت با بهره‌گیری از مصالح بومی، وجود مواد اولیه، فضاهای مورد احتیاج بسیار حائز اهمیت است. زیرا که مساکن روستایی فقط محل استراحت و خواب نیست و باید گفت که به عنوان بنگاه-های کوچک اقتصادی شناخته می‌شود و بخش اعظم درآمد خانوارهای روستایی غالبا خودکفا، که بار دولت‌ها را نیز برمی-دارند، متکی به مساکن روستا است.
دراین بین ارائه به‌موقع وام‌های مسکن روستایی می‌تواند ساخت‌وساز و به تبع آن فعالیت‌های اقتصادی در روستاها را رونق ببخشد و در عین حال موجب مهاجرت معکوس از شهرها به روستاها شود. موضوعی که تاکنون محقق نشده و این مسئله اعتراض مجلسی‌ها را به همراه داشته است.

 وزیر اقتصاد برای ابلاغ نشدن وام مسکن پاسخ بدهد
نماینده مجلس یازدهم به بیان توضیحاتی درباره ابلاغ نشدن آیین‌نامه اعطای وام مسکن روستایی از سوی بانک مرکزی و لزوم پاسخ شفاف وزیر اقتصاد در این خصوص پرداخت.
علی اکبر علیزاده برمی، عضو کمیسیون کشاورزی آب منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی درباره علت ابلاغ نشدن آیین‌نامه اعطای وام ساخت مسکن روستای از سوی بانک مرکزی گفت: حفظ روستاها و حفظ جمعیت در روستاها یکی از راهبردهای حفظ آمایش جمعیت در کل کشور است.

 وام‌ باید در بهترین زمان پرداخت شود
وی در ادامه بیان کرد: برای حفظ روستاها اقدامات فراوانی در دستور کار قرار گرفته که یکی از آنها بحث اعطای وام‌های مسکن روستایی است و باید در بهترین زمان پرداخت شود.
این نماینده مجلس یازدهم در گفت‌وگو با خبرگزاری موج توضیح داد: یکی از اشکالاتی که در کشور با آن مواجه هستیم، این است که بانک‌ها مخصوصا بانک‌های خصوصی خودمختار شده‌اند و نه تنها بحث اعطای وام مسکن روستایی را اجرایی نمی-کنند، بلکه سایر قوانین و مقررات را هم اجرایی نمی کنند.

 پرداخت وام‌های کلان به کارکنان بانک‌ها 
علیزاده برمی افزود: مجلس برای مکلف کردن بانک‌ها به اعطای وام مسکن روستایی قانون جهش تولید مسکن را مصوب کرد و بانک‌ها را مکلف کرد سالانه ۲۰ درصد از اعتبارات خود را صرف اعطای وام مسکن کنند، اما عملکرد بانک‌ها در این حوزه خیلی ضعیف و در حد ۲ تا ۵ درصد بود.
وی بیان کرد: این امر در شرایطی رخ داده که بانک‌ها وام‌های کلانی به کارکنان خود پرداخت کرده‌اند. بانک‌ها جزو جمهوری اسلامی ایران هستند، نه یک جزیره مستقل که هر کاری خودشان خواستند، انجام دهند.
وی افزود: رئیس جمهور در جلسه شورای عالی مسکن رئیس کل بانک مرکزی را موظف کرد که بانک‌های خودسر و متمرد را به قانون برگرداند و بر تنبیه تمام این بانک‌ها تاکید کردند.

 رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد پاسخ دهند
وی در ادامه بیان کرد: مجلس هم قطعا در کمیسیون‌های مربوطه به طور مستقیم رئیس کل بانک مرکزی را احضار و این مشکل را بررسی خواهد کرد.
علیزاده برمی ادامه داد: از سوی دیگر وزیر اقتصاد هم باید به مجلس بیاید و درخصوص این نابسامانی‌ها پاسخ دهد. مجلس حتما به وظیفه نظارتی خودش عمل خواهد کرد. زیرا روستاها جزو مولفه‌های امنیت اقتصادی و سیاسی محسوب می‌شوند و مجموعه هایی  کم هزینه و پر برکت هستند و حتما مجلس به این وظیفه خودش در قبال روستاها عمل خواهد کرد.

 دلیل تاخیر در ابلاغ وام مسکن روستایی نامشخص است
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم به بیان انتقاداتی درباره ابلاغ نشدن آیین‌نامه اعطای وام مسکن روستایی از سوی بانک مرکزی پرداخت و به خبرگزاری موج گفت: بانک مرکزی باید بلافاصله بعد از دولت آیین‌نامه اعطای وام مسکن روستایی را ابلاغ کرد.
احمد محرم‌زاده یخفروزان، درباره دلیل تاخیر در ابلاغ آیین‌نامه اعطای وام مسکن روستایی از سوی بانک مرکزی گفت: اعطای وام مسکن مخصوصا در حوزه مسکن روستایی مصوبه مجلس شورای اسلامی بوده است.
وی در ادامه بیان کرد: بانک مرکزی باید آیین‌نامه اعطای وام ۳۵۰ میلیونی مسکن روستایی را بعد از ابلاغ دولت ابلاغ می‌کرد. بانک‌ها باید برای ۲۰۰ واحد مسکونی وام ساخت مسکن اعطا می‌کردند، ولی متاسفانه این موضوع عملیاتی نشد. با وجود اینکه این آیین‌نامه از سوی دولت ابلاغ شد، ولی دلیل این تاخیر بانک مرکزی در ابلاغ این آیین‌نامه مشخص نیست.
وی افزود: این نوع تسهیلات تکلیفی است و باید پرداخت شود. وقتی مسکن روستایی در روستاها ساخته شود، مردم در روستاها ماندگار می‌شوند و به شهرها مهاجرت نمی‌کنند.

 مهاجرت معکوس با ساخت‌وساز در روستاها
این نماینده مجلس یازدهم توضیح داد: از سوی دیگر وقتی ساخت‌وساز در روستاها رونق بگیرد، مهاجرت معکوس به روستاها رونق می‌گیرد.
محرم زاده یخفروزان گفت: مجلس و کمیسیون اقتصادی به این عدم ابلاغ ورود می‌کنند تا بانک مرکزی تغییراتی در رویه خود ایجاد کند، زیرا فصل ساخت‌وساز در روستاها رو به اتمام است و اگر زودتر این تسهیلات به آنها نرسد، امسال هم نمی-توانند خانه‌سازی کنند‌.
این نماینده مجلس یازدهم توضیح داد: بنیاد مسکن در این حوزه عملکرد مناسبی داشته، اما بانک‌ها همکاری برای اعطای وام ندارند. بانک‌ها باید مجاب شوند که به این وظیفه خود عمل کنند.
محرم زاده یخفروزان گفت: وقتی وام ساخت‌وساز مسکن در روستاها پرداخت نشود، جوانان انگیزه‌ای برای ازدواج و ماندگاری در روستاها نخواهند داشت و ترغیب به مهاجرت به شهرها می‌شوند.
این نماینده مجلس یازدهم توضیح داد: وقتی جوانان از روستاها مهاجرت کنند، تولید در آنجا متوقف خواهد شد و به مرور برای تامین نیازهای ضروری و معمولی کشاورزی هم مجبور به واردات می‌شویم.

 پرداخت وام ۳۵۰ میلیون تومانی مسکن روستایی از پایان آذر
به گزارش «خانمان» در این بین رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی روز دوشنبه 6 آذر ماه، از آغاز پرداخت تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومانی مسکن روستایی از پایان آذرماه در کشور خبر داد و به ایسنا گفت: برای اولین بار در دولت سیزدهم پرداخت تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومانی به منظور ساخت مسکن روستایی به تصویب رسید.
غلامرضا صالحی در گفت‌و‌گو با ایسنا، اظهار کرد: با هماهنگی و اقدام خوبی که در حوزه روستایی در زمینه پرداخت تسهیلات اتفاق افتاد، برای اولین بار در دولت سیزدهم پرداخت وام ۳۵۰ میلیون تومانی به تصویب رسید.
وی افزود: براساس آنچه مصوب شده قرار است پرداخت تعداد ۳۵۰ هزار فقره وام ۳۵۰ میلیون تومانی به منظور ساخت مسکن‌هایی روستایی انجام شود.
رئیس بنیاد مسکن کشور گفت: بحث صدور ضمانت‌نامه این تسهیلات، از سوی بانک مرکزی در دست پیگیری است و امیدواریم با همکاری بانک مرکزی بتوانیم این ضمانت‌نامه را برای بانک‌ها دریافت کنیم.
صالحی ادامه داد: امیدواریم از پایان آذرماه امسال شاهد پرداخت وام ۳۵۰ میلیون تومانی به منظور ساخت مسکن‌های روستایی در کشور باشیم.
وی با اشاره به تلاش برای تامین مسکن افراد فاقد مسکن در روستاهای کشور خاطرنشان کرد: این اتفاق و تسهیلات در تولید مسکن روستایی و تامین مسکن خانوارهای روستایی کمک خوبی می‌کند.