روزاروز
روز بخیر، اینجا خانمان است و ما مهمترین اخبار اقتصادی سال 1402 را برای شما به صورت جمع و جور خلاصه کردهایم تا بدانید در مملکت چه خبر بوده است؛
تولید نفت ایران در سال 1402 حداقل به سه میلیون و 400 هزار بشکه در روز افزایش پیدا کرد، در حالی که تا چند وقت این رقم حدود دو میلیون و 900 هزار بشکه بود.
در سال 1402 ایران در بخش گاز موفق به افزایش دو برابری تولید گاز شد و به واسطه همین اتفاق، امسال با کمترین قطعی گاز خانگی سپری شد.
دولت سیزدهم موفق شد نقدینگی را از ۳۱ و یک دهم درصد در پایان سال ۱۴۰۱ با یک روند کاهشی مستمر به ۲۵ و دو دهم درصد در دیماه کاهش دهد. عوامل مختلفی در مهار نقدینگی مؤثر بوده که مهمترین آنها به اجرای سیاست کنترل مقداری ترازنامه بانکها باز میگردد.
در سال جاری سه مؤسسه اعتباری توسعه، نور و کاسپین منحل شدند و قدرت خلق پول سایر بانکها نیز بر اساس محدودیتهای ترازنامهای کاهش یافت.
تولید ناخالص داخلی ایران در سالی که گذشت، یک بهبود نسبی را پشت سر گذاشت. براساس دادههای صندوق بینالمللی پول (IMF) تولید ناخالص داخلی ایران (GDP) بر اساس شاخص برابری قدرت خرید (PPP) در سال 2023 (دیماه 1401 تا دیماه 1402) به 1730 میلیارد دلار رسید و از این حیث اقتصاد ایران با ارتقای دو پلهای در رتبه 19 اقتصادهای جهان قرار گرفت.
نرخ دلار در بازار غیررسمی که سال گذشته افزایش 90درصدی را پشت سر گذاشته بود، امسال حدود 15 درصد نوسان داشت که به نسبت سالیان اخیر، با ثبات نسبی ارزیابی میشود. البته با توجه به ترافیک اتفاقات مختلف مانند عملیات طوفانالاقصی و تنشهای دریای سرخ، افزایش انس طلای جهانی، افزایش تقاضای پایان سال میلادی و خورشیدی و... در نیمه دوم سال، درمجموع میتوان بازار ارز را باثبات ارزیابی کرد.
تابستان امسال 25 روز رکورد مصرف روزانه برق نسبت به سال گذشته که میزان تقاضا عدد ۶۹ هزار و ۵۰۰ مگاوات بود شکسته شد. مصرف انرژی برق امسال در مقایسه با سال گذشته بیش از پنج درصد افزایش یافت. امسال برای نخستینبار، رشد مصرف برق صنایع از بخش خانگی بیشتر شد.
سامانه هوشمند سوخت کشور در 27 آذرماه، مورد حمله سایبری معاندان قرار گرفت و همانند دو سال گذشته بیش از 60 درصد جایگاههای عرضه سوخت کشور درگیر این اختلال شدند. در کمتر از 24 ساعت نزدیک به 100 درصد جایگاهها فعال شدند و امکان عرضه سوخت سهمیهای از طریق سامانه هوشمند سوخت در تمامی جایگاهها ممکن شد.